Els de Zanger - Ja kan er niet omheen 2

Zelfdoding

Ook voor ons is dit niet alledaags.

In het afgelopen jaar maakten we het verschillende keren mee. Ook in onze privésfeer hebben wij het beiden van dichtbij meegemaakt.

Wat een impact heeft dit op iedereen rondom de persoon die het leven niet meer kon leven.

Er gaat veel aan vooraf, strijd, lijden en eenzaamheid.

Het is een harde klap voor de nabestaanden, die nog lang natrilt. Naast het gemis moeten zij ook de manier waarop hun geliefde is overleden proberen te verwerken en blijven er zoveel vragen over waar geen antwoord op komt. Verbijstering, verdriet, boosheid alle emoties komen langs.

Verdriet in het kwadraat.

Er moet van alles geregeld worden, mensen ingelicht worden die vaak net zo verbijsterd zijn, zakelijk moeten er direct stappen ondernomen worden en dan moet je ook nog een afscheid regelen.

Wat wij kunnen doen is er zijn, luisteren, extra aandacht aan de kinderen besteden. Het afscheid tastbaar maken, daar waar het kan. En we zorgen dat het afscheid wordt vastgelegd. Want nog meer dan bij overlijden na een natuurlijke oorzaak, gaan de dagen als in een roes voorbij.

We zorgen ook extra goed voor onszelf. Want een overlijden na zelfdoding komt ook bij ons extra binnen. We bieden elkaar een luisterend oor en een schouder, zodat we zelf ook weer verder kunnen.

Hulp nodig? Bel 0800-0113