Els de Zanger - kaarsjes corona uitvaart

Ondanks Corona een indrukwekkende uitvaart

Het was een prachtige dag afgelopen vrijdag, de zon scheen en er waaide een zacht briesje. De bomen, met nog de laatste blaadjes in herfstkleur. Een dag waarop je normaal gesproken zou genieten.

Normaal gesproken…

…maar vorige week vrijdag moest ik een uitvaart organiseren in dit Corona tijdperk. Gelukkig was het geen overlijden aan Corona en hadden de gezinsleden ook geen Corona, wat op dit moment in mijn regio eerder uitzondering dan regel is. Maar de zorgen over de mogelijkheid van een besmetting waren er wel en hoe creëer je dan een mooi afscheid waarbij iedereen zich goed voelt?
Alles werd naar buiten verplaatst. Het begon al met het bespreken van het aankomende afscheid. Naast het fietsenhok in een koude wind, hebben wij, de familie en ik, de hoofdlijnen doorgesproken en een kist uitgezocht.

Een afscheid buiten

Het zou een afscheid buiten worden, met allemaal fakkels langs het pad. De overleden zou al op het graf staan, waar iedereen dan via het uitgestippelde pad langs zou lopen om een laatste groet te brengen en er werd gezorgd voor een “koffie to go”. Zo gezegd, zo gedaan, we hebben contact gezocht met een barista met de toepasselijke naam Heavenly Hot Coffee.  We voerden overleg met de gemeente over wat er mogelijk was. De oude regels waren nog van kracht. Buiten 250 mensen toegestaan mits de 1,5 meter in acht wordt genomen. Door de gemeente werd fijn meegedacht, de fakkels moesten in de grond gestoken worden en formeel gezien betreed je dan een ander graf. Dat is niet respectvol dus dat wilden we niet. Vuurpotten werden overwogen, maar die zijn te brandgevaarlijk. Uiteindelijk hebben we gekozen voor grafkaarsen met een deksel erop. Bij slechter weer blijven die ook gewoon branden door het deksel en er is geen brandgevaar als iemand te dicht langs loopt.

300 kaarsen

De volgende vraag is, hoeveel kaarsen hebben we nodig…. we besloten er 300 te bestellen. We beginnen op tijd met aansteken, wat zijn het er veel. Ik ben zo blij met mijn assistentes Elly en Patricia. Samen hebben we hard gewerkt om op tijd alle kaarsen op de juiste plek aan te steken. De deksels hadden we er vooraf al afgehaald, maar dan het aansteken, deksels erop, AU….. wat worden die kaarsen snel heet. Daarna allemaal neerzetten op het pad, met 1 meter afstand (bij kaarsen mag dit nog). Dus aansteken, deksel er op, bukken en neerzetten x 300…

Een Barista

De weersverwachting zag er goed uit. Maar het is november dus in overleg is de Barista met de vintage tafel in de aula gaan staan,  met alle deuren voor en achter open. De mensen konden langslopen en een koffie, latte, chai-latte, verse muntthee of chocomel met slagroom bestellen en met hun to go beker doorlopen de begraafplaats af.

Een bijzondere dag

Een uitvaart kan heel verdrietig zijn, maar door het mooie weer en de sfeer op de begraafplaats was dit ook een bijzondere dag. De belangstellende konden op een veilige en prettige manier afscheid nemen van deze bijna honderdjarige.

Els de Zanger - Pad met kaarsen
De kaarsen markeren de route
Els de Zanger - WhatsApp Image 2020 11 09 at 21.07.12
300 kaarsen aansteken
Els de Zanger - Kaars colseup
De kaarsen markeren de route over de begraafplaats
Els de Zanger - Els zet kaarsen neer
Vele handen maken licht werk
Els de Zanger - Barista in actie
Koffie to go door de barista van Heavenly Hot Coffee