Els de Zanger - Gray Simple Himalayan Blog Banner e1647593016854

Kleurrijk afscheid

Niet het eerste waar je aan denkt misschien bij een uitvaartonderneming, kleurrijk. Toch is mijn mooie vak juist heel kleurrijk. Ik doe er alles aan de uitvaart te laten passen bij de kleuren van de persoon waarvan afscheid genomen wordt. Als ik terug kijk naar de afgelopen 2 maanden waren de mensen en dus ook de uitvaarten zo divers en kleurrijk. Daarvan laat ik u graag iets meer zien, uiteraard met toestemming van alle betrokkenen.

Els de Zanger - Untitled Artwork 20 e1647518233470
Erehaag

Zo neem ik u mee naar het afscheid van een jonge vrouw, ze was slechts 11 weken ziek geweest. Ten tijde van haar overlijden mochten er vanwege de geldende corona maatregelen slechts 100 mensen binnen komen bij de uitvaart. Hoe ga je kiezen wie wel en wie niet? Ze was zo geliefd, zoveel mensen die het gezin er graag bij wilde hebben. Natuurlijk was er een livestream, maar dat is toch anders. De familie wilde de mensen graag live zien. Vrienden hebben daarom een haag georganiseerd langs de route van het huis naar de afscheidslocatie. Geweldig, meer dan 100 mensen langs de route die met brandende fakkels een eerbetoon brachten aan deze vrouw.  Na de afscheidsdienst was er een cateraar en werd er buiten getoost op haar.

Els de Zanger - IMG 4820 1 e1647590077151
Gebed en gezang

Er was een afscheid van een jongeman die altijd in het buitenland heeft gewoon, maar naar zijn familie in Nederland is gekomen om te sterven. Het afscheid was heel intiem, bij familie thuis waar hij ook opgebaard lag. Er werden kaarsen gebrand, gebeden en gezongen onder begeleiding van een gitaar. Na het afscheid thuis zijn we naar de begraafplaats gegaan. Daar werden we opgewacht door een grotere groep aanwezigen en zo hebben we hem naar zijn laatste rustplaats begeleid.

Els de Zanger - indo hapjes oke

Indonesische hapjes

Ook het afscheid van een mevrouw uit Indonesië was bijzonder. Tijdens het voorgesprek thuis werd ik al direct verrast met lekkere Indonesische hapjes. In de week tussen het overlijden en de uitvaart was er altijd volop eten. De dienst was gedeeltelijk in het Indonesisch en gedeeltelijk in het Nederlands. Er werd aan de andere kant van de wereld met behulp van een livestream meegekeken naar het afscheid en bij het afscheid zelf werden heel veel foto’s gemaakt door alle aanwezigen. Na de dienst kregen alle aanwezigen een ‘Prima Kassie’ mee. Toen ik voor het nagesprek langs kwam bij de familie hadden ze speciaal voor mij Risolles Lemper gemaakt, waarmee ook mijn thuisfront erg blij was.

Els de Zanger - IMG 4926 e1647517365736

Groot verdriet

Helaas gaan ook baby’s soms dood…. Dit mannetje had het bij zijn mama in de buik al heel moeilijk gehad. Hij heeft na zijn geboorte slechts een uurtje geleefd. Hoe veel verdriet is er dan bij mama en papa, opa’s en oma’s? Ook ik pink dan echt wel eens een traantje weg, ik ben zelf ook oma. Dit afscheid was een heel ingetogen afscheid in de familiekamer van het crematorium met een klein gezelschap. Er was veel muziek en heel veel kaarsjes.

Dankbaarheid

Wat een contrast als je dan in dezelfde week een familie mag begeleiden bij het afscheid van een 96 jarige. Er was natuurlijk ook verdriet, maar dit was anders. Er was vooral dankbaarheid dat ze zo lang van zijn wijsheid hebben mogen genieten. Na het afscheid was het zelfs best gezellig, een samenkomst van familie die elkaar weer zag na een lange tijd en samen herinneringen ophaalden.

Els de Zanger - sea 7039471 1920 e1647518302819
Regenboog

Deze periode werd kleurrijk afgesloten door het overlijden van iemand waarvoor we een prachtige kaart hebben ontworpen in met kleuren van de regenboog.

Zo ziet u dus wat een variatie aan mensen ik ontmoet. Dit maakt mijn werk zo ontzettend mooi en dus ook prachtig kleurrijk om te doen.