Els de Zanger - kan dat ook01

Kan dat ook dan?

Deze week had ik een voorbespreking met een familie. Een heer op leeftijd, geen kinderen geen partner, wil in het bijzijn van zijn broer zijn uitvaartwensen bespreken. Zijn broer moet namelijk straks de uitvaart regelen.

Deze meneer wiens geboorte jaar van voor de oorlog was had geen uitvaartverzekering . Wel had hij zelf wat geld opzij gezet en wilde wel eens weten of hij genoeg had gespaard. Want het moest toch niet zo zijn dat zijn broer naast het regelen van de uitvaart ook nog financieel zou moeten bijspringen.

Via mijn website had hij gelezen dat ik geheel vrijblijvend langs kon komen. De wensen met hem kon doorspreken spreken en op basis daarvan een begroting kon maken. En ondanks de hoge leeftijd was deze meneer nog prima bij de tijd en had hij mij zijn wensen door gemaild. Ik ben gaan rekenen en heb toen een afspraak gemaakt.

Onder het genot van een kop koffie had ik een leuk gesprek met deze twee heren. Meneer was sociaal nog actief er zouden dus best wel wat mensen komen en de ‘standaard’ tijd 30 minuten aula en 30 minuten koffiekamer zou wat krap worden. Ook zong hij in een koor en dit koor zou ook zingen op zijn uitvaart.

Wat bleek meneer was ook actief binnen de kerk en met de dominee was de dienst al voor een groot deel doorgesproken.

Maar zou u dan niet liever de afscheidsdienst en het condoleren in de kerk laten plaatsvinden? Vroeg ik hem. Waarop hij vol verbazing vroeg: Kan dat dan?

Ja zeker, u bent een actieflid binnen de kerk en dan is dit zeker mogelijk. En na de dienst begeleid ik u naar het crematorium nadat alle aanwezige u uitgeleide hebben gedaan.

De oude baas glimlachte mij dankbaar toe voor dit idee.
We namen afscheid met de wens dat het nog een tijdje mocht duren voordat ik gebeld zou worden door de broer.