Els de Zanger - image0 1024x804 1 e1669127794550

In de media: Uitvaartbegeleiding is meer dan de uitvaart regelen.

Els is geïnterviewd over haar werkwijze als uitvaartbegeleider door het uitvaartplatform. Het hele artikel lees je hieronder of via het uitvaartplatform

“Ook vooraf aan een overlijden zoeken mensen contact met mij. Ze hebben bijvoorbeeld gehoord dat ze uitbehandeld zijn. Maar vaak ook als men alvast de zaken rondom het toekomstig overlijden goed wil regelen. Soms is dit al jaren van tevoren.

 

Zo ben ik laatst bij een echtpaar geweest dat de wens heeft alles op papier te zetten, zodat hun kinderen alleen nog maar hun wensen uit hoeven te voeren. We hebben twee gesprekken gevoerd over wat er allemaal mogelijk is en wat de kosten zijn. Deze mensen wilden graag een wandgraf, maar hadden dit nog nooit in het echt gezien.

Els de Zanger - Bezoek wandgraf

Op een maandag, het zonnetje scheen, zijn we met zijn drieën naar de Essenhof in Dordrecht gegaan en hebben we de wandgraven bekeken. Ik heb hen uitgelegd hoe een begraving hierin gaat. Ze waren zo enthousiast dat ze direct een plekje hebben uitgezocht voor beiden. Alle papieren liggen klaar, het graf is gereserveerd maar voorlopig gaan ze eerst nog een poos genieten van het leven.

Ook wanneer het afscheid achter de rug is bied ik mijn begeleiding aan. Zo mocht ik in oktober bij een familie op een bijzondere manier deel uit maken van de eerste herdenkingsdag van hun overleden moeder en oma. De familie was bijeengekomen om stil te staan bij de dag dat moeder 74 jaar geworden zou zijn. Voor deze gelegenheid hadden de kinderen en kleinkinderen allemaal een eigen as-sieraad met vingerafdruk bij mij uitgekozen. Samen met mijn collega hebben we die avond in het bijzijn van de familie aan de keukentafel, de sierraden en de prachtige urntjes gevuld en overhandigd. Het was een waardevolle avond met een warm samenzijn, vele liefdevolle herinneringen, een lach en een traan.

Els de Zanger - image0 1024x804 1

Tussendoor zorg ik dat ik altijd in ontwikkeling blijf door de nieuwste ontwikkelingen te volgen, veel te lezen en workshops en trainingen te volgen. Dit zorgt ervoor dat ik blijf leren van collega’s in het vak en op de hoogte blijf van de nieuwste trends.  In oktober heb ik, samen met mijn collega Annemarie, een workshop ‘Dragen en begeleiden’ gevolgd. Dit zorgt ervoor dat ik families nog beter kan begeleiden in het dragen van de kist, ook op de schouders.

Zoals u ziet aan de foto’s hebben we echt plezier in ons vak.”

Els de Zanger - Els Annemarie plezier