Overlijden dementie

Els de Zanger - els de zanger divider small

Dementievriendelijke uitvaartbegeleiding Drechtsteden

Mensen met dementie betrekken bij de uitvaart

Een overlijden is ingrijpend en soms moeilijk te begrijpen. Zeker voor mensen met dementie. Maar juist voor hen is het belangrijk om hen erbij te betrekken. Mijn instelling is dat we iedereen de gelegenheid kunnen geven om afscheid te nemen. Dus ook mensen met dementie en daarvoor is heel veel mogelijk. Daarom ben ik gespecialiseerd in dementievriendelijke uitvaartbegeleiding.

Hoe betrek je iemand met dementie erbij?

Vaak roept een overlijden waarbij iemand met dementie is betrokken allerlei vragen op. Vertellen we wie is overleden?
Hoe vertellen we over het overlijden? Of: Kunnen we hem of haar meenemen naar de uitvaart?

Vanuit ervaring kan ik praktische tips en adviezen als antwoord op deze vragen geven. Elk persoon met dementie heeft een eigen behoefte en benadering nodig. Daarom bespreken wij samen wat diegene wil, nog kan en welke mogelijkheden er zijn. Er zijn namelijk allerlei vormen om mensen met dementie erbij te betrekken. Vaak kan meer dan gedacht en kan iemand met dementie toch op een heel persoonlijke manier afscheid nemen van de geliefde of de naaste.

Els de Zanger - hand gc18a8994a 1920
els de zanger dementievriendelijk

Een dementievriendelijke uitvaart

Specialisatie samen met Alzheimer Nederland

Voor zo’n specifieke uitvaart zet ik een andere (communicatieve) aanpak in die gericht is op de persoon met dementie. Mijn doel is dan om degene met dementie een veilig gevoel te geven en te zorgen voor veel herkenbaarheid tijdens de voorbereidingen en het afscheid.

Aangepast afscheid

Tijdens de voorbereiding houd ik rekening met de naaste met dementie. Door hem of haar er ook bij te betrekken, door samen te kijken hoe we een passende uitvaart kunnen regelen. Desnoods in delen, zodat de naaste met dementie ook een moment van afscheid heeft maar er niet de hele tijd bij hoeft te zijn.

Het is mogelijk een aangepaste afscheidsbijeenkomst te verzorgen zodat ook degene met dementie erbij kan zijn. Verder ontlast ik dan de andere nabestaanden in de zorg zodat zij ook persoonlijk afscheid kunnen nemen.

Begeleiding vanuit kennis en ervaring

Om dit op een goede manier te kunnen doen, volgde ik de opleiding Dementievriendelijke Uitvaartzorg via DeMensTraining. Zij hebben de training opgezet in samenwerking met Alzheimer Nederland.

Deze kennis vul ik aan met mijn persoonlijke ervaringen, mijn vader had ook dementie. Verder heb ik inmiddels al veel dementievriendelijke uitvaarten verzorgd.